In opinia cotidianului chinez People's daily, situatia creata pe piata petrolului nu este rezultatul unor factorii obisnuiti. La sase ani de la izbucnirea crizei financiare din 2008, numai Satele Unite inregistreaza redresare economica, in timp ce alte economii continua sa scada. Europa nu numai ca nu a "prin viata", ba dimpotriva, s-a adancit in alta criza, estimeaza publicatia chineza.

In acest context, reducerea preturilor la petrol a devenit alta optiune a tarilor occidentale in cautarea solutiei de revigorare economica. In acelasi timp, continua organul Partidului comunist chinez, de la declansarea crizei geopolitice, Iranul si Rusia au fost privite drept inamici, motiv pentru care OPEC si statele occidentale au pus stapanire pe piata petrolului, actionand impreuna.

Autorul articolului considera ca Ieftinirea titeiului are un triplu efect: stimularea cresterii economice, distrugerea Rusiei si detensionarea pietei din cauza decalajului dintre oferta si cerere.

In opinia People's Daily, pentru a zdruncina definitiv ambitiile nucleare ale Teheranului, dar si pentru a determina Rusia sa-si revizuiasca pozitia in problema Siriei, Statele Unite si Arabia Saudita vor sa vanda in Asia si America de Nord petrol la un pret de numai 50-60 de dolari/baril.

"In procesul de scadere a pietei petrolului, Arabia Saudita si-a demonstrat clar dorinta de reducere a prturilor, ceea ce demonstreaza ca actuala tendinta descendenta nu a atins inca pragul minim al costurilor de productie din aceasta tara", explica semnatarul materialului.