Potrivit spuselor sale, Moscova si Teheran au demarat discuţii legate de un barter de tip cereale pentru petrol de mai multe luni, in ideea de ocoli sancţiunile occidentale impuse ambelor ţări, Rusiei pentru rolul său în criza din Ucraina şi Iranului pentru programul său nuclear.

Citat de agentia RIA Novosti, Gormakh a precizat ca societatea pe care o conduce poate livra Iranului intre 1 si 2 milioane tone de cereale pe an în schimbul petrolului. Pornind de la preţul unei tone de grau din Rusia, valoarea contractului ar urma sa se ridice la 500 de milioane de dolari.

Un posibil acord ar fi benefic pentru ambele ţări în condiţiile în care Rusia ar urma să înregistreze în acest an cea mai bună recoltă la grâu din ultimii şase ani, în timp ce Iranul se confruntă cu o recoltă sub aşteptări.

Unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, Rusia a recoltat deja 50 de milioane de tone de pe 64% din suprafaţa cultivată cu grâu. UGC estimează că exporturile de grâu ale Rusiei în anul 2014/2015 se vor ridica la 22 milioane de tone.

Pe de alta parte, Rusia este dispusa sa schimbe petrolului iranian nu numai pe produse, dar si pe capacitati generatoare de energie electrica. O parte din livrarile de aur negru poate acoperi costul constructiei in Iran a 7 centrale termo si hidroelectrice. Anterior, SUA au amenintt ca, in cazul in care aceasta tranzactie va fi dusa la bun sfarsit, impotriva Rusiei vor fi introduse sanctiuni.

Dar, noteaza presa rusa, in privinta Moscovei au fost adoptate atatea masuri restrictive, incat ce mai conteaza. Comentand aceasta eventuala tranzactie, expertii rusi sustin ca Rusia are nevoie de petrolul iranian la export.

"Adevaratul scop rezida, mai degraba in dorinta Moscovei de a devia fluxul de petrol iranian, astfel incat sa nu ajunga in UE", a estimat Vitali Kriukov, de la firma de consultanta Small Letters. In opinia lui, pe viitor aceasta operatiune ar putea fi extinsa si in domeniul livrarilor de gaze naturale".