Rubla ruseasca si-a continuat deprecierea, ca majoritatea monedelor asiatice pe fondul deciziei FED de a recuce achizitiile de active. O evolutie anticipata de analisti, dar nimeni nu a prevazut ca rubla o va lua la vale cu o asemenea viteza.

Fireste, o rubla ieftina va afecta, in primul rand, piata de consum, pentru ca produsele de import se vor scumpi. Dealerii auto estimeaza o majorare medie a preturilor de 10%. Chiar daca cele mai multe dintre marcile straine de masini se asambleaza pe teritoriul Rusiei, o parte din piesele mai deosebite vin din strainatate. Se vor scumpi, de asemenea, electrocasnicele si alcoolul, precum si vacantele peste hotare.

Cu toate acestea, nimeni nu asteapta o apocalipsa financiara. Rusia se confrunta cu o situatie ciudata, nemaintalnita pana acum: o rubla ieftina si un petrol scump. Cu o luna in urma asa ceva parea imposibil, cursul rublei si pretul titeiului mergand mereu mana in mana, petrolul tragand dupa el, in sus sau in jos, moneda rusa, in functie de evolutia pietei aurului negru.

Dar de cateva saptamani, „cei doi prieteni” au pornit-o, parca, in directii diferite, rubla ieftindu-se mai rapid decat coborau cotatiile petrolului, au comentat analistii de la Bank of America Merrill Lynch. Asa ceva nu s-a intamplat nici in timpul crizei din 1998, nici pe durata celei din 2008-2009, constata, la randul sau, Michail Krylov, de la United Traders.

Astfel, in 1998 s-a inregistrat cea mai puternica apreciere a dolarului fata de rubla, de 247%, in conditiile in care pretul petrolului marca Brent a scazut cu 33%, la 12,7 dolari/baril. O situatie similara a fsot si in 2009. Astazi, rubla slabita ii avantajeaza pe exportatori, fara exceptie, dar pretul ridicat la petrol ii arunca pe producatorii de petrol in extaz.

„Pentru petrolisti este o situatie, practic, ideala, pentru ca toate veniturile lor sunt in dolari, iar impozitele sunt platite in ruble, majoritatea taxelor fiind calculate la tona, nu in procente. In opinia noastra, incasarile producatorilor de petrol vor creste, pe fondul deprecierii rublei, cu 12.7%”, crede Krylov.