In tranzactiile electronice de la New York Mercantile Exchange (Nymex), barilul "light sweet crude" (WTI), cu livrare in luna februarie, a pierdut, la randul sau, 1,60 dolari, atingand 29,60 dolari/baril.

"Sectorul energiei a cunoscut cea mai neagra saptamana din iunie 2011", a comentat Ole Hansen, de la Saxo Bank. Febrilitata pietei petrolului s-a accentuat in ultimele zile in conditiile in care intrarea in vigoare a acordului nuclear iranian, care ar urma sa fie insotit de o ridicare a sanctiunilor occidentale impuse Teheranului inca din 2012, in special cele care afecteza exporturile de aur negru, trebuie sa fie anuntata de pe o zi pe alta.

In incercarea, probabil, de a calma spiritele, Uniunea Europeana a prcizat ca isi acorda un termen de doua saptamani pentru anularea definitiva a tuturor sanctiunilor economice si financiare impotriva Iranului

"Ramane de vazut cat de repede va reusi Iranului sa-si majoreze productia. Un lucru este insa cert: pentru excedentul de titei stocat in Iran se va cauta o piata de desfacere in secunda doi dupa ridicarea sanctiunilor", a apreciat Hansen.