Documentul, semnat de departamentul politic al Comitetului de stat pentru aparare al tarii, cere, de asemnea, anularea rezolutiei aprobata in Consiliul de Securitate al ONU ca raspuns la programul nuclear derulat de Phenian.

« Daca SUA si Coreea de Sud doresc sa evite un atac distrugator al armatei nord-coreene si vor sa inceapa un dialog, sunt obligate sa anuleze rezolutiile fabricate si nedrepte ale Consiliului de Securitate al ONU », se subliniaza in comunicatul dat publicitatii de agentia KCNA.

Textul precizeaza, in egala masura, ca SUA si Coreea de Sud trebuie « sa puna capat tututor actiunilor ostile, indreptate impotriva Coreei de Nord, si sa ceara oficial scuze, daca sunt interesate de lansarea unui dialog ».

Dupa toate probabilitaile, aceste conditii vor fi respinse de Seul si Washington, care cer, la randul lor, ca Phenianul sa faca un gest in favoarea unei denuclearizari a regiunii. Dupa al treilea test nuclear efectuat de nord-coreeni la 12 februarie si dupa noile sanctiuni ale ONU impotriva Phenianului, tensiunea a crescut vertiginos in Peninsula coreana.

Conditiile reluarii dialogului sunt, in prezent, tema dominanta, dupa mai multe zile in care comunitatea internationala s-a temut ca Phenianul va lansa o racheta, in cinstea celei de-a 101 aniversari a nasterii fondatorului statului, bunicul actualului lider, Kim Jong-un, la 15 aprilie. Dar armata nord-coreana s-a multumit sa adreseze un ultimatum vecinului sau din sud, subliniind ca, daca Seul doreste cu adevarat un dialog si negocieri, « el trebuie sa prezinte scuze pentru toate actiunile ostile ale Coreei de Sud ».