Ministerul bulgar de Externe a precizat la rândul său că Phenianul a convocat toate ambasadele străine, spunându-le că este pregătit să le asiste dacă vor să-şi evacueze misiunile. "Discursul guvernului nord-coreean vrea să spună că, începând cu 10 aprilie, va fi incapabil să garanteze securitatea ambasadelor şi organizaţiilor internaţionale din ţară în eventualitatea unui conflict", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic de Externe, scrie Agerpres in pagina electronica..

"Coreea de Nord are responsabilitatea, în virtutea Convenţiei de la Viena, să proteje misiunile diplomatice", a reamintit ea. Şefii misiunilor diplomatice ale ţărilor din Uniunea Europeană prezente în Coreea de Nord se vor reuni, sâmbătă, la Phenian pentru a decide o eventuală acţiune de a-şi retrage personalul diplomatic, a precizat pentru AFP Ministerul bulgar de Externe.

"Şefii misiunilor de la Phenian se vor reuni (n.r. - mâine) pentru a discuta despre o poziţie comună şi o acţiune comună", a explicat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Sofia, Dimitar Yaprakov. Ministerul bulgar de Externe a primit o propunere din partea Coreii de Nord, care permite Sofiei să-şi evacueze din motive de securitate personalul diplomatic din capitala nord-coreeană. Rusia şi Cehia au anunţat oficial la rândul lor că au primit propuneri similare.

"Coreea de Nord a convocat toate ambasadele străine din ţară, spunându-le că este pregătită să le ajute dacă vor să-şi evacueze misiunile", a adăugat Dimitar Yaprakov. Bulgaria are un ambasador interimar în Coreea de Nord, a precizat purtătorul de cuvânt. Ambasadorul Cehiei la Phenian, Dusan Strauch, a declarat că statul nord-coreean a recomandat vineri ambasadei cehe să-şi evacueze personalul diplomatic, dată fiind agravarea situaţiei din peninsulă.

"Am primit astăzi (n.r. - vineri) această recomandare, nu cu titlu individual, ci printre alte ţări", a declarat ambasadorul, citat de agenţia de presă cehă CTK. Germania, Suedia, Marea Britanie, Polonia, România şi Bulgaria se numără printre ţările cu misiuni diplomatice în Coreea de Nord, notează AFP.