Fotografiile arată maşini parcate în apropierea aşa-zisului punct de comanda, aflat la circa şase kilometri sud de centrul de detonări subterane Punggye-ri, principalul sit nord-coreean de teste nucleare, din nord-estul ţării. "Prezenţa maşinilor nu este un lucru obişnuit, cu excepţia pregătirilor pentru un nou test", a explicat în raportul său Institutul americano-coreean al Universităţii Johns Hopkins.

Cu toate că situl arată în continuare "un nivel scăzut" de activitate, această prezenţă "sugerează că Phenianul ar putea să se pregătească pentru un nou test nuclear în viitorul apropiat", au subliniat experţii. Coreea de Nord a inaugurat vineri prima sa mare adunare politică din ultimii aproape 40 de ani, un congres al partidului unic la putere care urmează să consacre puterea absolută a lui Kim Jong-Un.

În ultima vreme, s-au înmulţit speculaţiile privind posibilitatea ca Phenianul să pregătească al cincilea test nuclear care să coincidă cu desfăşurarea congresului, cu o durată de trei sau patru zile. Coreea de Nord se confruntă cu o serie de sancţiuni internaţionale impuse după efectuarea primului test cu bombă atomică în 2006, urmat de alte trei şi de numeroase lansări de rachete.

Ultimul test nuclear a avut loc pe 6 ianaurie, iar Phenianul a susţinut că a fost vorba despre o bombă cu hidrogen sau bombă H. În discursul său ţinut în deschiderea congresului, Kim Jong-Un a salutat acest "test" istoric care, în opinia sa, a demonstrat "spiritul invincibil" al Coreii de Nord în faţa "presiunii rău intenţionate şi sancţiunilor impuse de forţelor inamice", relateaza agerpres.