Comparativ, piaţa auto din UE a înregistrat luna trecută o creştere de 7,2% iar cea din Europa un avans de 7,3%. Un număr de 1,496 milioane de autoturisme au fost înmatriculate luna trecută în Uniunea Europeană şi ţările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), dintre care 1,455 milioane autoturisme au fost înmatriculate numai în UE, cea mai mare cifră înregistrată vreodată în luna septembrie.

Toate marile pieţe auto europene au înregistrat creşteri în luna septembrie, în frunte cu Italia unde înmatriculările au crescut cu 17,4%, urmată de Spania (13,9%) şi Germania (9,4%), în timp ce creşteri mai modeste au fost înregistrate în Franţa (2,5%) şi Marea Britanie (31,6%).

Pe primele nouă luni ale anului, piaţa auto europeană a înregistrat o creştere de 7,7%, până la 11,607 milioane unităţi. Numai în UE avansul pieţei sa-a cifrat la 8%, ajungând la 11,243 milioane unităţi. Piaţa auto din România a înregistrat, în primele nouă luni, o creştere de 19,6%, fiind înmatriculate 67.997 autoturisme noi.

În rândul marilor constructori auto, grupul francez Renault a înregistrat cele mai bune performanţe, cu o creştere de 18,7% a vânzărilor în Europa (rezultatul unei creşteri de 19,1% a vânzărilor de autoturisme marca Renault şi al unui avans de 17,8% pentru marca Dacia). Vânzările grupului german Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, au crescut cu 5,6%. În schimb, PSA, Nissan şi Ford au fost singurii constructori auto care au înregistrat o scădere a vânzărilor în luna septembrie.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană, aminteste agerpres.