Ultimul trimestru al lui 2015 s-a încheiat cu o rată de creştere de două cifre, contribuind astfel la performanţa întregului an. Cu excepţia foto, toate sectoarele au contribuit la performanţa T4 - telecom (aproape 33%), electrocasnice mari (23%), electrocasnice mici (21%), electronice (aproape 13%), imprimantele, multifuncţionalele şi consumabilele (8%) şi IT (4%).

Vânzările din telecom au crescut cu 33% în T4 2015 faţă de acelaşi trimestru al anului 2014, atingând valoarea de 263 de milioane de euro, conform studiului GfK TEMAX, preluat de agerpres. Piaţa de smartphones a fost cea care a susţinut creşterea, în principal datorită dispozitivelor performante.

Al patrulea trimestru al anului trecut a adăugat 171 de milioane de euro la vânzările anuale de electrocasnice mari. Toate categoriile au contribuit cu rate de creştere de două cifre la cei +23% faţă de anul trecut. Alături de principalele sectoare ale pieţei, frigidere şi maşini de spălat, congelatoarele au reprezentat un motor de creştere, în special în ultima lună din an. Campaniile de Black Friday din 2015 au adus vânzări mai mari pentru toate categoriile, odată cu eroziunile de preţ.

Rata de creştere de două cifre a sectorului de electrocasnice mici din 2015 s-a datorat, în special, ultimului trimestru al anului, atunci când piaţa a înregistrat o valoare de 54 de milioane de euro.

Electronicele au raportat o rată de +13% în ultimul trimestru al 2015. Vânzările au fost influenţate puternic de activităţile promoţionale de Black Friday şi Crăciun.

Piaţa de IT şi-a revenit după evoluţia din trimestrul trecut. S-au raportat vânzări de 172 de milioane de euro, cu 4% mai mult faţă de T4 2014. Tabletele au continuat trendul negativ, cu scăderi de două cifre în valoare. Cererea pentru calculatoarele portabile a crescut, în special pentru produsele cu procesoare performante şi placă grafică dedicată. Desktop-urile, monitoarele, dar şi categoria de mouse-uri şi tastaturi au înregistrat creşteri ale vânzărilor în ultimul trimestru al 2015.

Piaţa foto din România a înregistrat vânzări de 11 milioane de euro în ultimul trimestru al 2015, o scădere de aproape 7% comparativ cu T4 2014.