Iar la nivel mondial, piata de fuziuni si achizitii (M&A) a trecut, in trimestrul al treilea, de 1000 de miliarde de dolari, cifra care confirma, potrivit Thomson Reuters, posibilitatea inregistrarii unui nou record pana la sfarsitul anului. Financial Times mentioneaza, printre altele, ca este pentru prima data in ultimii 15 ani, cand aceasta valoare de 1 trilion de dolari este depasita doua trimestre consecutiv.

Intre timp, Dealogic sustine ca in domeniul petrolului si al gazelor naturale recordul a fost deja stabilit, in pofida preturilor mici la titei: din ianuarie 2015 astfel de tranzactii au atins 323 miliarde de dolari.

In total, in primele noua luni ale anului au fost anuntate fuziuni si achizitii in valoare totala de 3170 miliarde de dolari, cu 32% mai mult decat in aceeasi perioada din 2014, sectorul petrolier ocupand pozitia a treia pe lista.

Cea mai rasunatoare este, desigur, tranzactia dintre Royal Dutch Shell si BG Group, de aproximativ 70 de miliarde de dolari, dar inca nefinalizata. O pozitie importanta o ocupa, de asemenea, operatiunea de preluare a grupului Precision Castparts pentru 32,5 miliarde de dolari de catre compania Berkshire Hathaway, fondata de omul de afaceri Warren Buffett.