Pretul petrolului a atins valori maxime incepand din ianuarie anul curent. Astfel, titeiul marca Brent a afisat o crestere de peste 3% intr-o singura zi, ajungand la 57,44 dolari/baril, in timp ce petrolul american s-a apropiat de 52 de dolari/baril.

Ce anume a determinat aceasta evolutie? Analistii enumera mai multe cauze. Este vorba, in primul rand, de ultimele date ale firmei Baker Hughes, potrivit carora numarul instalatiilor de forare in functiune s-a redus considerabil, coborand de la 1609, in octombrie anul trecut, la 1223 (minus 31,6%).

Pe de alta parte, reducerea de catre marile companii petroliere, precum ConocoPhillips, Royal Dutch Shell, British Petroleum sau Total, a programelor de investitii a antrenat o crestere a pretului la titei.

Dar, spune Tim Evans de la Citi Futures, aceasta diminuare a investitiilor nu va genera neaparat o scadere a productiei in tarile care nu fac parte din OPEC. "Este insuficient pentru o modificare a cotelor de productie. Oricum, nimic nu se va intampla pana la mijlocul acestui an", spune Evans.

In plus, cresc rezervele de petrol ale Statelor Unite, ceea ce, estimeaza Societe Generale, ar putea determina revenirea pietei petrolului pe trend descendent.