Economia mondiala a intrat in faza cand pretul creditelor si al actiunilor scad concomitent, impingand-o spre recesiune. Potrivit Business Insider, aceasta evolutie este consemnata pe o schema realizata sub forma unui ceas simobolic, inventat de analistii de la Citi.

Conform respectivului grafic, economia americana este mai aproape de trecerea in stadiul de recesiune decat cea europeana. Cu an si jumatate in  urma, la mijlocul lunii august 2014, limba ceasului a indicat a treia faza a ciclului economic.

Potrivit expertilor Citi, prima faza incepe la sfarsitul recesiunii, cand dobanzile au cazut, banii sunt ieftini, iar cotatiile de pe pietele de capital nu foarte ridicate.

Faza secunda este marcata de scumpirea treptata a titlurilor ca urmare a cererii tot mai mari pentru creditele ieftine, care stimuleaza ritmul economic.

Numai faza a treia prezinta tendinte diferite. Desi pretul actiunilor ramane atractiv, investitorii sunt tot mai putin tentati sa riste. Aceasta etapa este caracterizata de intentia bancilor centrale dea inaspri politicile de creditare.

In sfarsit, in faza a patra, pietele financiare reactioneaza la insuficienta de creditare prabusindu-se. In plus, profitul companiilor scade puternic.