În ultimele trei luni ale anului trecut, nivelul provizioanelor pentru creditele neperformante a ajuns la 1,38 miliarde de euro, de la 244 milioane de euro în precedentele trei luni. Rata creditelor neperformante a scăzut la 39,5% din totalul împrumuturilor, de la 40,5% în trimestrul trei din 2015.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine o participaţie de 26,2% la Piraeus Bank, după recapitalizarea de anul trecut. Capitalizarea de piaţă a grupului bancar elen se ridică la 1,55 miliarde de euro.

"O concluzie pozitivă în urma negocierilor critice dintre Grecia şi creditorii internaţionali în vederea evaluării programului de asistenţă financiară va crea un moment pozitiv în economie şi va oferi băncilor şansa să-şi reducă creditele neperformante", a afirmat preşedintele Michael Sallas.

Necesarul de capital al primelor patru bănci din Grecia s-a situat la 14,4 miliarde de euro, potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunţat anul trecut de Banca Centrală Europeană, o sumă de aproape cinci ori mai mare decât capitalizarea lor de piaţă combinată. Testele de stres derulate de BCE au scos în evidenţă că necesarul cel mai mic de capital se înregistrează la Eurobank, în valoare totală de 2,1 miliarde de euro, urmată de Alpha Bank, care ar avea nevoie de 2,7 miliarde de euro în scenariul negativ. Comparativ, necesarul de capital al National Bank of Greece şi Piraeus Bank este de două ori mai mare, de 4,6 miliarde de euro, respectiv 4,9 miliarde de euro.

Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricţiile asupra mişcărilor de capital, introduse în iunie, de creşterea ratei creditelor neperformante şi de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia. Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România, mentioneaza agerpres.