La mijlocul anului trecut, expett ai Universitatii Yale au relatat despre fluctuatii neobisnuite de stralucire a stelei KIC 8462852 din constetia Lebada, a carei luminozitate s-a redus cu aproape un sfert in ulitmii sapte ani. "Aceste "licariri" i-au dus pentru prima data pe oamenii de stiinta la gandul prezentei in imprejurimile planetei a asa numitei sfere Dayson, o structura care capteaza energia si care a fost creata de o civilizatie inteligenta superdezvoltata.

Initial, oamenii de stiinta au crezut ca aceasta "clipire" este urmare a efectului unui roi de comete, ipoteza respinsa insa dupa ce s-a constatat, in ianuarie anul curent, ca luminozitatea stelei in cauza s-a micsorat cu 0,16 magnitudini (in astronomie, magnitudinea este o măsurare logaritmică a luminozităţii unui obiect, măsurat într-o anumită lungime de undă) in ultimul secol.

Ulterior, expertii companiei Teza Technology, din Chicago, au gasit alte ciudatii in comportamentul stelei. Ei au descoperit ca stralucirea ei paleste cu 1-7% la fiecare aproximativ 48 de ore, fenomen legat de prezenta unor obiecte pe orbita ei si pe care, deocamdata, nu le vedem.

Este concluzia la care astronomiii au ajuns aplicand o noua metodologie de analiza a datelor furnizate de telescopul Kepler de-a lungul primei etape a activitatii sale, cand obiectul aparatului spatial era indreptat spre miile de stele din constelatiile Lebada si LIra, inclusiv spre KIC 8462852.