Ajutandu-se de un model generat pe computer, cercetatorii au reusit sa estimeze posibilitatea existentei misterioasei Planete X. De mentionat ca subiectul a generat dispute aprinse intre oamenii de stiinta din intreaga lume incepand de anul trecut. Planeta nu a fost vazuta de nimeni. Iar sustinatorii si adversaarii existentei acestei planete, care ar deveni a noua a Sistemului Solar, daca Pluto va fi repusa in categoria planetelor, se bazeaza exclusiv pe calcule teoretice.

Studiul expertilor suedezi propune o noua ipoteza, conform careia Planeta X exista cu adevarat, dar ca, in urma cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, a fost atrasa de Soare si a ramas pe orbita astrului dupa ce Terra s-a desprins de acumularea de stele unde s-a nascut.

Un fenomen care, pentru spatiul cosmic, nu este o raritate: uneori, stelele trec unele pe langa celelalte si se "fura unele pe celelalte", atragandu-se.

"Suna aproape paradoxal: astronomii gasesc exoplanete la sute de ani lumina departare de Terra, in timp ce una dintre ele se ascunde, probabil, undeva "in curtea din spate", apreciaza coautorul studiului, Alexander Mustill. Nimeni nu stie daca este compusa din materi dura, din gheata sau este un gigant din gaze".