Vremea în Bucureşti

În capitală, cer variabil şi posibile ploi de scurtă durată. Maxima zilei, în scădere faţă de ieri, va fi în jur de 28 de grade.

Vremea la munte

La munte, ploi, nori, dar şi soare, în concluzie, vreme instabilă. Ploile, în special în a doua parte a zilei şi la începutul nopţii, vor avea şi caracter torenţial, pe arii extinse în zona Carpaţilor Orientali şi local în Carpaţii Meridionali. Cantitãţile de apã vor depăşi izolat 25...30 l/mp. În restul zonelor montane cerul va fi variabil, iar ploile, izolate. Valorile de temperatură vor continua sã scadă.

Vremea la mare

La mare, vremea va fi în general instabilă şi se va răcori uşor Cerul va fi variabil mai mult noros si vor cădea averse însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificãri în timpul averselor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 şi 27 de grade. Temperatura apei mãrii va fi cuprinsã între 23 şi 25 de grade.

Vremea pe regiuni

La vest de Carpaţi, vremea este răcoroasă, cu cer variabil şi averse izolate, asociate cu descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în special în a doua parte a zilei şi seara. La amiază temperatura de-abia ajunge la 20 de grade la Reşiţa, în Dealurile de Vest poate nici atât...şi 23 de grade la Timişoara, 24 la Cluj şi 22 la Miercurea Ciuc. În sud, prima zi fără disconfort termic după lunga perioadă excesiv de caldă: maximele zilei, preponderent 25-26 de grade în Oltenia şi 28-30 de grade în Muntenia. Aversele şi descărcările electrice nu vor lipsi, în special în partea a doua a zilei şi spre seară, dar vor avea un caracter local şi vor prefera zonele de deal şi munte. Şi în Dobrogea vremea se răcoreşte. Maximele nu mai trec de 30 de grade. Cerul, variabil în prima parte a zilei, se va înnora local şi nici ploile nu sunt excluse, chiar torenţiale. În Moldova, instabilitatatea se menţine accentuată. Pe arii extinse vor fi ploi, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantităţile de apă pot depăşi izolat 25...30 l/mp. Şi aici temperatura scade, la amiaza nu mai ajunge nicăieri la 30 de grade, iar la Suceava nici nu se atinge limita climatologică a unei zile de vara: vor fi doar 24 de grade la prânz.

Vremea pe două zile

Mâine, vremea va fi ploioasă în estul, centrul şi sudul ţării, unde temporar norii se strâng şi lasă, local, averse. Mai ales în a doua parte a zilei şi seara vor fi ploi, descărcări electrice şi intensificări de vânt. Izolat va cădea grindină, iar cantităţile de apă vor fi din nou, mari, în special la deal si la munte. În restul ţării cerul va fi parţial noros, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse. Temperatura aerului va avea valori puţin mai scăzute decât cele obişnuite ale datei. Maximele au valori între 20 şi 28 de grade, mai ridicate în Dobrogea - până la 30 de grade la Tulcea. Vremea va fi instabilă şi în Bucureşti, iar valorile termice, sub cele obişnuite ale perioadei cu 2-3 grade. Cerul va se va înnora şi temporar vor fi averse, posibil însoţite de tunete şi fulgere. Vor fi în jur de 25 de grade la amiază. Şi Vineri vremea va fi în general instabilă în nordul, centrul şi estul ţării, precum şi la munte. În aceste regiuni temporar înnorările vor fi accentuate şi local vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Mai sunt condiţii de grindină. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii restrânse. Temperaturile maxime se vor încadra între 20-21 de grade în Dealurile de Vest şi în depresiunile transilvane şi 29 de grade la Giurgiu şi Tulcea. Cerul va fi variabil şi în Bucureşti, cu înnorări trecătoare şi condiţii de ploi slabe, de scurtă durată. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă creşte uşor, apropiindu-se de normal, 27...28 de grade.

Vremea în Europa

Vreme în general frumoasă în nord-vestul continentului, dar răcoare: 20-21 de grade cel mult la amiază la Paris şi Londra. În centrul continentului este vreme rece şi instabilă. Din cauza ploilor torenţiale sunt în vigoare avertizări cod portocaliu şi chiar roşu, în Cehia, de exemplu, unde sunt aşteptate chiar şi inundaţii. Valorile termice sunt modeste, în general sub 20 de grade: Berlin 15, Viena 17, Budapesta 19. În acelaşi timp, continuă să fie foarte cald în estul şi nord-estul continentului: Helsinki 26 de grade, Moscova şi Kiev 30, Chişinău 32. Se răcoreşte la Bucureşti, dar temperaturile se menţin foarte ridicate la Istanbul, 30 de grade şi Atena, 37. La Roma vremea este frumoasă, chiar dacă vor fi şi reprize scurte de ploaie. 28 de grade maxima.


Tendinţa

Masa de aer tropical a început să cedeze locul aerului mai rece, polar, în partea de sud-est. Masa de aer rece a ajuns între timp în centrul Europei. Astfel, vremea se răcoreşte şi la noi. Răcorirea a început ieri în vest şi astăzi se va simti în toată ţara. Răcirea nu continuă până la sfârşitul săptămânii, nuanţele de roşu ne ocupă din nou sâmbătă şi duminică, dar meteorologii estimează că regimul termic va rămâne în apropierea celui normal. Schimbările de mase de aer însemnă şi accentuarea instabilitatii atmosferice. Aversele, care pot fi si torentiale, descarcarile electrice si intensificarile vintului de scurta durata vor fi prezente in aceasta saptamina practic in toate regiunile tarii.