"Le-am transmis un mesaj germanilor, spunandu-le că nu este necesar ca preşedintele Consiliului European sa fie ales astazi", a adăugat Waszczykowski, precizand "vor continua întâlnirile cu privire la sprijinul candidaţilor".

Presa poloneza a descris două scenarii a ofensivei Varşoviei împotriva lui Donald Tusk. În primul rând, Polonia ar putea cere unanimitate în alegeri (reglementarea în vigoare cere o majoritate calificată, dar principiul unanimităţii este, în general, favorizat în UE), reducand, astfel, sansele ca Tusk sa obtina un al doilea mandat de doi ani şi jumătate. Alt scenariu presupune refuzul Poloniei de a semna concluziile summitului, ceea ce l-ar invalida.

"Astăzi, vom lua o decizie în ceea ce priveşte realegerea pentru un nou mandat de doi ani şi jumătate a lui Donald Tusk în calitate de preşedinte al Consiliului European. Eu consider realegerea sa ca pe un semn de stabilitate pentru întreaga Uniune Europeană", a venit replica Angelei Merkel.

Donald Tusk a fost ales la conducerea Consiliului European în august 2014, actualul său mandat expirând la 31 mai. Conform actualelor reglementări europene, o persoană poate să ocupe această funcţie timp de două mandate consecutiv.