Totul a pornit de la intentia declarata a autorităţilor poloneze de a restricţiona accesul jurnaliştilor la lucrarile Seimului. Noile reguli propuse de camera inferioară a legislatului polonez limiteaza la cinci numărul posturilor de televiziune care pot înregistra sesiunile parlamentare, dar si numărul jurnaliştilor care pot intra în clădirea parlamentului. Noul regulament ar urma să intre în vigoare anul viitor.

"În primul rând, restricţia nu îi loveşte pe jurnalişti, ci chiar drepturile cetăţenilor de a fi informaţi despre activităţile persoanelor pe care le-au ales în parlament", au subliniat, într-un comunicat, cele mai mari instituţii media independente din Polonia. Măsura se adaugă altor decizii adoptate de PiS, aflat la guvernare, pentru de a-şi spori autoritatea. De cand a preluat puterea, in urma cu un an, PiS şi-a întărit controlul asupra instituţiilor media publice, a procuraturii şi a încercat să slăbească cea mai înaltă instanţă a ţării.

"Nu cred că este nimic în neregulă. Nu cred că acest lucru restricţionează drepturile jurnaliştilor", a spus purtătoarea de cuvânt a PiS, Beata Mazurek. Biroul de presa al Seimului a precizat, la randul sau, ca reducerea numărului de acreditări pentru accesul în principala clădire a legislativului la doar două pentru fiecare instituţie media 'se inspiră' din regulamentul Parlamentului European.

Conform datelor oficiale, Seimul a eliberat anul acesta 300 de acreditări de presa permanente şi 200 temporare, iar când deputatii sunt în sesiune se ajunge la 300 de acreditări zilnice. Asta înseamnă că, in acelasi timp, in parlament se pot afla aproximativ 800 de ziaristi.

Partidele de opozitie au criticat insa planul autoritatilor. La rândul său, avocatul poporului, Adam Bodnar, a declarat că accesul în parlament este garantat prin Constituţie. "Rolul jurnaliştilor nu este doar de a urmări nişte ecrane de calculator, ci şi de a profita de oportunitatea de a vorbi cu politicienii şi de a verifica în timp real ceea ce se întâmplă", a spus Bodnar.

"Constituţie", "mass-media libere" şi "nu veţi ieşi până la Crăciun" - au scandat manifestanţii, fluturand drapele naţionale. Răspunzând chemării mişcării de apărare a democraţiei KOD, participanţii au protestat inclusiv impotriva adoptării bugetului de stat pe 2017 în condiţii neuzuale şi pe care opoziţia le consideră ilegale. Concret, deputaţii au fost invitaţi să voteze în altă sală decât hemiciclul, pe motiv ca tribuna acestuia fusese ocupată mai multe ore de circa 30 de parlamentari ai opoziţiei care protestau contra noului regulament impus jurnaliştilor.

Potrivit majorităţii, votul asupra bugetului şi cel privind o lege care să reducă pensiile foştilor membri ai poliţiei politice comuniste s-au derulat conform regulilor, în timp ce opoziţia a emis îndoieli cu privire la legalitatea acestora, subliniind că unii deputaţi nu au putut să intre în sala unde se derula votul din cauza haosului ce domnea în Parlament.Pentru mai mulţi deputaţi conservatori, votul prevăzut la legea privind pensiile foştilor agenţi şi poliţişti din regimul comunist a fost cel care i-a incitat pe adversarii lor politici să încerce să-l împiedice, scrie agerpres.