Prezentat initial ca o adevarata revolutie in sectorul energetic, productia gazelor de sist in Polonia se transforma, in realitate, intr-un proiect costisitor si lipsit de perspectiva, constata Financial TImes.

Intelegand acest lucru, companiile straine refuza sa se implice in procesul de extractie, motivandu-si decizia prin obstacolele birocratice si climatul investitional ostil, noteaza sursa citata.

FT mentioneaza, in context, ca exploatarea unui zacamant in Polonia poate dura sase ani inainte sa devina eficienta din punct de vedere comercial.

Prin urmare, dintrecele 11 companii straine, inclusiv ExxonMobil, Total si ConoPhilips, care au decis sa investeasca pe piata de sist din Polonia, sapte au renuntat la planurile lor, dupa ce au cheltuit in total aproape 500 de milioane de lire sterline (peste 623 milioane de euro).

In aceste conditii, societatile de stat PKN Orlen, Lotos si PGNiG, isi pun toate sperantele in ajutorul guvernului, iar restul grupurilor straine se vad nevoite sa astepte o solutie.

FT aminteste ca, in 2011, s-a estimat ca rezervele de gaze de sist pot asigura aprovizionarea pietei interne inca 300 de ani de acum inainte. Mai mult, guvernul de la Varsovia a declarat ca Polonia ar putea concura cu Norvegia. In prezent se vorbeste de rezerve pentru numai 55 de ani.