Legea prevede ca persoanele cu credite ipotecare în valută să-şi poată converti împrumuturile în zloţi, la cursul de schimb de la data semnării contractului, relateaza agerpres.

În perspectiva alegerilor generale din octombrie, politicienii încearcă să-i ajute pe polonezii care au credite ipotecare în valută. Propunerile lor prevăd ca 90% din costurile convertirii împrumuturilor să fie suportate de bănci. Proiectul a fost respins de Camera Superioară a Parlamentului de la Varşovia.

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci elveţieni, contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare, în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei, din 15 ianuarie, de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, fapt ce a condus la o depreciere cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul.

Din 2007, zlotul s-a depreciat cu 95%, astfel încât locuinţele polonezilor sunt evaluate mult sub nivelul preţurilor de pe piaţă în zloţi.

Şi guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Marek Belka, a avertizat recent creditorii că trebuie să se pregătească pentru conversia în zloţi a creditelor ipotecare în franci elveţieni.

'Băncile trebuie să ştie că presiunile pentru conversie vor exista tot timpul şi vor creşte, astfel că trebuie să se pregătească din punct de vedere al capitalului prin neplata dividendelor şi acoperirea costurilor', a declarat Marek Belka.