Duminica, manifestantii s-au adunat in fata sediului Tribunalului constitional, pentru a-i multumi presedintelui acestei institutii, Andrzej Rzeplinski, al carui mandat s-a incheiat in 19 decembrie si care a cucerit simpatia opiniei publice prin rezistenta la o serie de legi destinate sa reduca la tacere aceasta institutie chemata sa supravegheze ca legislatia sa corespunda legii supreme.

Succesiunea lui continua sa faca obiectul unei confruntari intre Tribunal, unde majoritatea judecatorilor se opune reformelor dorite de partidul Lege si Ordine, PiS, aflat la guvernare, si parlament, care considera ca Tribunalul este o unealta in mainile opozitiei, in pofida ingrijorarii exprimata de diferitele institutii europene.

Manifestantii s-au deplasat, ulterior, pana la Parlament, unde accesul ziaristilor a continuat sa fie blocat duminica. "Ajungerea la un acord a devenit o necesitate, pentru ca nimic nu functioneaza intr-un sistem unde Parlamentul nu poate lucra", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei, Marek Margierowski.

In acest context, presedintele Duda a decis sa discute cu sefii partidelor reprezentate in Parlament. Luni, el il va primi pe Jaroslaw Kaczynski, presedintele PiS. In acelasi timp, opozitia centrista i-a cerut presedintelui Dietei (camera inferioara) sa revina asupra restrictiilor impuse presei si sa convoace o noua sedinta parlamentara marti.