Polonia, ţară care consumă anual 15-16 miliarde metri cubi de gaze naturale, a construit terminalul GNL de la Swinoujscie ca parte a unui plan mai amplu vizând reducerea dependenţei de importurile de gaze din Rusia. Terminalul a demarat operaţiunile comerciale anul trecut şi are o capacitate de cinci miliarde metri cubi pe an. De la debutul activităţii, terminalul de la Swinoujscie a primit o livrare de GNL din Qatar, care luna trecută a acceptat să-şi dubleze livrările spre Polonia până la două milioane tone pe an, precum şi o livrare spot din Norvegia.

"Acesta este un moment istoric pentru PGNiG. Avem un nou partener în comerţul cu GNL", a declarat directorul general de la PGNiG, Piotr Wozniak, informeaza agerpres.

Ambiţia Guvernului de la Varşovia este ca după anul 2022, când expiră actualul acord cu Gazprom, Polonia să înlocuiască Rusia cu alţi furnizori de gaze naturale.

"Este un acord foarte important şi favorabil din punct de vedere financiar", a declarat premierul polonez Beata Szydlo pentru postul public de televiziune TVP Info.

În paralel, Polonia intenţionează să construiască un gazoducut care să facă legătura cu Norvegia, via Marea Baltică. Într-un interviu publicat joi în cotidianul Rzeczpospolita, ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, a declarat că SUA ar putea participa şi la acest proiect.