Gara ar urma sa fie noua inima a acestui oras din centrul Poloniei care, dupa anii de grandoare de la sfarsitul secolului trecut, si-a pierdut treptat stralucirea, pe masura inchiderii intreprinderilor industriale. La inceputul anilor 1990, rata somajului trecuse de pragul psihologic de 20% din populatie. In cautarea unui loc de munca, oamenii au inceput sa paraseasca orasul. Anul trecut, el numara 696.000 de locuitori, fata de 854.000 in 1988.

Astazi, Lodz vrea sa intoarca definitiv pagina. Spre deosebire de marile expozitii universale, cele specializate prezinta o tema precisa de actualitate. Lodz a venit cu proiectul "Orasul reinventat". Pentru a-si realiza visul, Lodz trebuie, intr-o prima faza, sa surclaseze Bueonos Aires si Minneapolis la finala care se va desfasura la Paris, in 15 noiembrie, cand delegatii Biroului International al Expozitiilor vor alege castigatorul.

"Nu ai in fiecare zi ocazia sa construiesti un oras de la zero. Noi avem aceasta sansa", a declarat primarul orasului Lodz, Hanna Zdanowska. Concret, proiectul propune revitalizarea unei suprafete de teren de 300 de hectare, cu strazi, parcuri, imobile. Totul va fi regandit, inclusiv in privinta fostelor cladiri publice si industriale.

Vilele, casele vechi, cladirile cu o arhitectura deosebita, palatele vor fi renovate, vor fi trasate noi axe de comunicare. Totul pentru aproximativ 4,7 miliarde de euro.

In 1820, Lodz numara 800 de locuitori. Un secol si o revolutie industriala mai tarziu, erau deja 500.000 care traiau si munceau in centrul industriei textile, un fel de Mancheste al Poloniei. La acea data, Lodz era al doilea oras din lume dupa viteza de crestere, dupa Chicago. Este o perioada de capitalism salbatic, descrisa in romanul "Pamantul marilor promisiuni", scrisa de Wladyslaw Reymont, laureat al Premiului Nobel pentru literatura, in 1924. 

Astazi, in Lodz se gasesc 140 de uzine din caramida rosie, construite in secolul al XIX-lea, dar abandonate acum, in marea lor majoritate. Unele au fost transformate in centre comerciale sau galerii de arta. Nu departe de gara, fosta centrala electrica EC1 adaposteste cel mai mare centru de stiinta si arta din Polonia.