Potrivit publicatiei mentionate, aceasta interdictie verbala ii vizeaza pe seful de Stat Major, comandantul sef si pe sefii comandamentelor operative. Aceasta decizie este necesara pentru ca sefii militari sa nu-l informeze pe presedinte in legatura cu problemele din armata, dar si pentru ca ministrul sa-si pastreze toate parghiile de influenta asupra presedintelui.

Cotidianul mentioneaza ca, anterior, conducerea fortelor armate l-a criticat pe ministrul apararii, cerandu-i sa explice rationamentul modificarii sistemului de gestionare a armatei si a procesului de modernizare a acesteia.

"Se pare ca presedintele s-a impacat cu ideea de a nu avea influenta asupra situatiei din armata. In anturajul colaboratorilor sai apropiati, el a declarat chiar ca nu numai el are probleme cu Macierewicz. Consilierul prezidential pe probleme de aparare, Pawel Soloch, se teme de ministrul apararii. S-a ajuns, astfel, in situatia in care la fiecare intalnire a presedintelui cu cadre militare este prezent si Macierewicz", precizeaza Gazta Wyborcza. 

Ca atare, singura persoana din Palatul prezidential care dispune de informatii complete privind situatia din armata ete generalul Jarosław Krajewski, de la servicul de securitate natioanala.