Autoritatea de reglementare a pieţei financiare (KFN) şi Banca Centrală a Poloniei sprijină proiectul, apreciind că i-ar ajuta pe cei care au luat credite şi în acelaşi timp ar menţine stabilitatea sectorului bancar. Peste o jumătate de milion de polonezi au contractat credite în franci elveţieni pentru a profita de dobânzile reduse, însă, în prezent, ratele au crescut, pentru că în ultimii ani valoarea francului s-a dublat în raport cu zlotul polonez.

Proiectul prevede crearea unui nou fond ce va fi finanţat prin plăţile efectuate de băncile care au portofolii de credite ipotecare în valută, majoritatea denominate în franci elveţieni. La sfârşitul lunii mai, valoarea tuturor creditelor ipotecare în valută se ridica la 150 de miliarde de zloţi, iar proiectul de lege prevede plata trimestrială a până la 0,5% din valoarea fiecărui portofoliu.

Astfel, nivelul plăţilor anuale ajunge până la 3,2 miliarde de zloţi la actualele rate de schimb, sau aproximativ 0,3% din valoarea tuturor creditelor bancare din Polonia. "Actualul proiect de lege reprezintă un compromis sensibil între obţinerea unui obiectiv social, prin ajutarea celor care au luat credite, şi evitarea riscurilor la adresa stabilităţii sectorului bancar", a apreciat Autoritatea de reglementare a pieţei financiare.

Instituţiile financiare cu portofolii masive de credite ipotecare în franci elveţieni sunt: banca de stat PKO BP, BZ WBK - subsidiara Banco Santander, mBank - subsidiara Commerzbank, Millennium bcp şi Getin Noble Bank, precizeaza agerpres.