Guvernul polonez spera sa inceapa negocieri cu Gazprom privind o noua reducere a pretului la gazele livrate de compania rusa, a anuntat vicepremierul Janusz Piechocinski. “Credem ca, in cadrul tratativelor vizand tarifele la gaze pentru Europa centrala si de est, a venit momentul sa vorbim cu Gazprom despre o revizuire a politicii tarifare”, a spus oficialul polonez, explicand ca “piata devine una a cumparatorului, nu a furnizorului”.

Argumentand pozitia tarii sale, vicepremierul Piechocinski a amintit, printre altele, ca “Polonia va reusi in 2018 sa asigure o securitate energetica totala a statului, gratie constructiei de noi gazoducte si terminale pentru gaz lichefiat, dar si productiei de gaze de sist”.

Anul trecut, Polonia a primit o reducere a pretului la gazele rusesti, in baza unui acord care a permis renuntarea la un proces intentat de Varsovia la Curtea de artitraj de la Stockholm. Potrivit companiei PGNiG, diminuarea ar fi fost de 10%. Pretul care figureaza in noul contract nu a fost dezvaluit. S-a spus numai ca, in urma demersului angajat, Polonia plateste pentru gazul rusesc la fel ca Germania, adica aproximativ 450 de dolari/1000 de metri cubi, fata de 570 de dolari tariful anterior. Ceea ce inseamna ca reducarea a fost de 20%.