Întrebat, miercuri, la UBB Cluj-Napoca, dacă parteneriatul strategic cu Ungaria este compromis după scandalul steagului secuiesc, premierul Victor Ponta a răspuns negativ.

"Nu, sunt absolut convins că gesturile din ultimul timp sunt provocări bazate pe o problemă de politică internă a Ungariei - cei de la Fidesz se pregătesc şi ei de alegeri. Argumente economice şi sociale nu prea au şi atunci folosesc, ca de fiecare dată, povestea cu România, cu Slovacia, cu Serbia. Eu vreau să fim foarte inteligenţi şi vreau să fim, pe de-o parte, fermi: legile şi Constituţia României se respectă întotdeauna, minoritatea maghiară din România nu are nevoie să fie folosită de cei de la Budapesta pentru bătălia de la Budapesta. Daţi-mi voie să fiu ferm, dar în acelaşi timp să nu cad în capcana provocărilor, iar mai departe vom încerca să avem aceeaşi atitudine", a spus Ponta.

El a amintit că în urmă cu câţiva ani guvernele din România şi Ungaria puteau să lucreze pentru ca ţările "să meargă împreună spre Europa".

"Aşa încât nu este o problemă nici între România şi Ungaria, nici între cele două popoare, e o problemă politică a Guvernului de la Budapesta şi răspunsul nostru va fi ferm, dar de evitare a provocărilor", a afirmat premierul.