Potrivit premierului, acordul este în vigoare și cele două probleme vor fi rediscutate în luna aprilie.

"Foarte multe dintre obiectivele importante pentru România din noul acord în derulare sunt îndeplinite — și asta înseamnă țintele de creștere economică, disciplina bugetară, care însă nu a însemnat împiedicarea măsurilor de creștere a salariului minim, a pensiilor, reducerea lentă a CAS cu 5 puncte procentuale, nu a generat o catastrofă, ci, dimpotrivă, începe să producă efectele pozitive anticipate", a declarat premierul într-o conferință de presă susținută la Palatul Parlamentului.

Măsurile care au rămas în discuție, a adăugat el, sunt de ordin structural, cu impact economic și social important. Una dintre acestea se referă la continuarea agendei de liberalizare a prețurilor la gaze, scrie Agerpres in pagina electronica.

"În ceea ce privește toți consumatorii industriali și non casnici, România, de la 1 ianuarie, deja nu mai are o piață reglementată. Au rămas în piața reglementată consumatorii casnici — gospodării și CET-urile. Solicitarea delegației CE, FMI, Băncii Mondiale se referea la o creștere de la 1 aprilie destul de abruptă, de la 53 la 62 lei pe MWh, pe care o considerăm ca nesustenabilă", a arătat șeful Executivului.

Al doilea punct asupra căruia părțile "nu s-au înțeles" se referă la viitorul industriei producătoare de energie pe bază de cărbune, Guvernul nefiind de acord cu "restructurări masive și radicale" la Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia.

"Am spus foarte clar că suntem de acord cu măsuri de eficientizare, dar nu vom accepta măsuri prin care acest sector esențial pentru siguranța noastră energetică, pentru siguranța sistemului energetic și pentru dezvoltarea economică și socială a unor regiuni, măsuri care să ducă pe termen mediu și lung la dispariția acestei industrii", a argumentat Victor Ponta.

Premierul a menționat că acordul României cu partenerii financiari internaționali încetează în luna septembrie a acestui an.

"Important este ca, până atunci, să vedem cât am realizat din ce ne-am propus. În același timp, am luat și măsuri pe care inițial parteneri noștri nu le-au agreat, cum a fost reducerea TVA la pâine, reducerea CAS. Nu au fost de acord, am făcut-o și s-a întâmplat bine", adăugat Victor Ponta.