''Am cerut Avocatului Poporului să întrebe Curtea Constituţională cum trebuie procedat. Aici, lucrurile stau în felul următor: noi, în luna iulie, trebuie să propunem un nou judecător la CEDO. Este o procedură de urgenţă. De asta am adoptat prin procedură de urgenţă pentru că trebuie să facem toate procedurile - selectarea candidaţilor, audierea lor în Comisiile de specialitate din Parlament şi apoi Guvern să transmită candidaturile. Deci suntem strânşi de program. (...) Mi se pare foarte bine faptul că acolo unde există o neînţelegere între CSM şi Guvern mergem la CCR, iar Curtea va decide şi noi vom respecta orice decide Curtea şi am rezolvat problema'', a precizat acesta miercuri, la Parlament.

Potrivit premierului, majoritatea ţărilor europene preferă să îşi nominalizeze judecătorii la CEDO printr-o procedură guvernamentală.

''Majoritatea sau cam toate ţările europene propun la CEDO printr-o procedură guvernamentală pentru că la CEDO nu poţi da în judecată decât statul. Nu sunt procese private. În plus, la CEDO ai acces în momentul în care eşti nemulţumit de deciziile judecătorilor din România. Nu te poţi duce direct la CEDO'', a mai precizat Victor Ponta.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi puterea executivă determinat de modificarea procedurii de numire a judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

"Miercuri, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Oana Andrea Schmidt Hăineală, în calitate de titular al dreptului de a sesiza Curtea Constituţională a României cu soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. e) din Constituţia României, republicată, ale art. 34 şi următoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, a adresat Curţii Constituţionale o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească şi puterea executivă, reprezentată de Guvernul României. S-a apreciat că, prin schimbarea de către Guvern a mecanismului de numire a judecătorului român la CEDO, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, s-a adus atingere principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, în condiţiile în care a fost vidată de substanţă o atribuţie fundamentală a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa - prevăzută de art. 133 alin. 1 din Constituţia României - de garant al independenţei justiţiei", precizează CSM.

Mandatul actualului judecător român la CEDO Corneliu Bârsan încetează în 16 decembrie 2013, iar Guvernul trebuie să transmită lista cu candidaţi până la data de 26 iulie.