Întrebat, miercuri, la UBB Cluj, cum comentează situaţia vânzării fabricilor grupului Mechel, premierul a răspuns că această companie şi-a închis operaţiunile nu doar în România, ci în 12 ţări.

"Compania Mechel şi-a închis nu doar în România, în vreo 12 ţări, operaţiunile. Este afectată şi România.  Tot ceea ce ţine de statul român, pentru a ajuta un nou investitor, vom face, însă e vorba de o investiţie privată. Am verificat dacă s-au respectat toate condiţiile la momentul privatizării şi s-au respectat, iar criza în care se află compania este o realitate pe care nici noi, nici alte ţări europene nu am putut să o combatem altfel. Orice sprijin pentru un nou investitor care să salveze acele uzine care ţineau de compania Mechel, o să o facem", a spus Ponta.

Întrebat în continuare despre preţul de vânzare a fabricilor din România, el a răspuns că Mechel este o companie privată "care poate să vândă şi pe două miliarde, şi pe doi lei, pentru că e privată, nu e a statului".

"Eu nu pot să intervin, după cum nu pot să intervin nici la dumneavoastră, dacă vreţi să vă vindeţi maşina, nu pot să vă spun cât să luaţi pe ea. În realitate, ceea ce se întâmplă cu uzinele din România şi din celelalte ţări europene este un tip de reorganizare faţă de care statul român, fiind vorba de o companie din Rusia, nu are absolut niciun control", a afirmat Ponta.

Grupul rus Mechel a vândut pentru 230 de lei (52 euro) cele patru combinate metalurgice pe care le deţine în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.