"Vreau să vă rog, domnule ministru de Externe, înainte să plecaţi la Bruxelles - nu dumneavoastră, MAE - să daţi un răspuns foarte ferm şi foarte clar că nu acceptăm niciun fel de - eu nu vreau să folosim un termen nediplomatic, aş fi spus în mod normal obrăznicii -, dar nu acceptăm niciun fel de lecţii de la nimeni despre cum se aplică în România legile, inclusiv cele privind funcţionarea autorităţilor locale. Cred că avem cele mai înalte standarde din Europa de reprezentare a minorităţilor, de autonomie a structurilor locale. Cred că, dacă cineva vrea să-şi facă campanie electorală în România, vreau să aveţi o atitudine foarte fermă, fără să ne lăsăm prinşi în capcane pe această temă. Nu cred că cineva ne poate spune ce steaguri afişăm pe aici şi cum să afişăm steagurile", a spus Victor Ponta, în debutul şedinţei de Guvern, cerând autorităţilor statului să-şi facă datoria conform legii.

Ţinutul Secuiesc, teritoriu din România locuit în majoritate de maghiari, este adâncit într-o controversă privind folosirea steagurilor naţionale, a remarcat marţi secretarul de stat ungar din Ministerul de Externe Zsolt Nemeth, citat de MTI.

Responsabili guvernamentali din Covasna şi Harghita, din centrul României, au interzis arborarea steagului secuiesc pe clădirile publice. ''Are loc un război al steagurilor'', a afirmat Nemeth, la o ceremonie desfăşurată într-un district din sudul Budapestei, unde primăria a arborat un drapel secuiesc în semn de simpatie. Guvernul ungar se aşteaptă cu fermitate ca România să pună capăt acestei 'agresiuni simbolice', a adăugat acesta, citat de Agerpres in pagina electronica.