Victor Ponta i-a adus un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu, vineri, la Cercul Militar Naţional, premierul precizând că va păstra în minte toată viaţa amintirea momentului din luna decembrie când a participat la inaugurarea unui cinematograf din Târgu-Jiu ce a primit numele regizorului, relateaza Mediafax.


Victor Ponta a mers la Centrul Militar Naţional din Bucureşti, acolo unde se află sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu, împreună cu ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă. 

"Am dorit în primul rând în numele Guvernului să aduc acest omagiu unui om care a făcut foarte mult pentru România şi înseamnă foarte mult pentru România. Am dorit însă şi am avut o datorie şi umană pentru că l-am cunoscut pe Sergiu Nicolaescu. Ca foarte mulţi dintre români am crescut uitându-mă la filmele domniei sale, sunt însă mult mai norocos, dacă pot să spun aşa, decât cei mai mulţi dintre români pentru că şansa, viaţa, destinul mi-a permis în urmă cu cred că o lună de zile la Târgu-Jiu, acolo unde împreună cu primarul, în prezenţa lui Sergiu Nicolaescu, în oraşul în care s-a născut, s-a inaugurat primul cinematograf care îi poartă numele. Evident că atunci niciunul dintre noi nu ne-am gândit că evenimentele vor fi atât de rapide şi de tragice. Dar pentru mine rămâne o amintire pe care o să o port toată viaţa", a spus Victor Ponta.

Premierul a subliniat că, pentru el, Sergiu Nicolaescu este cel cu ale cărui filme a crescut şi s-a format ca adolescent. "Din puncte de vedere politic sigur că ne-am cunoscut şi cred că primul meu gest ca lider de partid a fost să îndrept o nedreptate faţă de Sergiu Nicolaescu. Dar pentru mine, dincolo de filme, va rămâne amintirea acelui moment în care s-a bucurat enorm, fără să ştie că mai are doar o lună de trăit, de faptul că meritul şi importanţa lui şi ceea ce a făcut în aceşti ani pentru ţară i-au fost recunoscute printr-un gest foarte simplu până la urmă şi anume să inaugurăm un cinematograf care-i poartă numele în Târgu-Jiu", a afirmat Victor Ponta.

El a atras atenţia asupra faptului că cinematograful care poartă numele lui Sergiu Nicolaescu a fost inaugurat în timpul vieţii acestuia. "Directorul RomâniaFilm (Marius Iuraşcu, n.r.) spunea că de ce facem cinematografe numai după ce mor marii artişti. Uite la Sergiu Nicolaescu am făcut înainte. Cu atât mai mult astăzi sunt foarte foarte afectat şi am vrut să fiu prezent aici", a mai spus Victor Ponta.

Pe 6 decembrie 2012, Sergiu Nicolaescu a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Târgu-Jiu. În aceeaşi zi, în Târgu-Jiu, a fost inaugurat şi un cinematograf care poartă numele regizorului. "Ceea ce am făcut în viaţă, în primul rând, a însemnat muncă. Am făcut peste 60 de filme, am 135 de milioane de telespectatori în România şi peste un miliard de telespectatori în lume şi, cu toate acestea, ca gorjeni şi ca olteni vă puteţi mândri pentru că întotdeauna am spus cu mândrie că sunt născut în Târgu-Jiu. Pentru mine filmul a însemnat ceea ce era mai important în viaţă. Existenţa mea", a spus, atunci, emoţionat Sergiu Nicolaescu.

Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, conform dorinţei marelui om de film. Sergiu Nicolaescu a incetat din viata joi, la ora 8.20. Avea 82 de ani si o cariera de peste 40 de ani.