"Vom prezenta principalele idei ale USL privind reforma constituţională. (...) Cel care va prezenta aceste principii va fi domnul Antonescu. Din punctul meu de vedere, ar fi foarte bine ca domnia sa să conducă comisia (de revizuire a Constituţiei - n.r.), pentru că eu am această sarcină guvernamentală. Domnul Antonescu trebuie ca preşedinte al Senatului şi în calitatea sa de candidat al USL la viitoarele alegeri prezidenţiale poate foarte bine să acopere politic această dezbatere şi iniţiativă de modificare a Constituţiei", a declarat Ponta.

Premierul a menţionat că preşedinţia comisiei parlamentare de revizuire a legii fundamentale revine în mod normal USL, iar în paralel cu forul parlamentar se va mai constitui un for constituţional compus din experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile în care să fie analizate propunerile partidelor.

El a menţionat că între ideile convenite la nivelul USL este aceea că va trebui menţinut principiul preşedintelui ales în mod direct şi o "republică care să fie organizată după un model care prinde din ce în ce mai mult contur în toată Europa (...) acolo unde preşedintele este ales direct şi are legitimitatea dată de votul direct, dar Guvernul răspunde în faţa Parlamentului şi atribuţiile sunt foarte clar delimitate".

"Adică să avem un preşedinte aşa cum au toate ţările spre care ne uităm - şi mă uit în mod special spre Polonia şi Austria - un preşedinte arbitru", a mai afirmat premierul.