Timpul saptamanal de lucru se va reduce de la 35 de ore la 34 pana la mijlocul anului 2013, fara o diminuare salariala. In schimb, salariatii au acceptat sa dea dovada de un plus de flexibilitate, daca cererea pietei va impune un program mai incarcat.


Deficitul de forta de munca obliga intreprinderile sa gandeasca noi planuri de seducere a potentialilor salariati. In cadrul unui program vizand „ameliorarea competitivitatii si a atractivitatii” lansat de Porche ca angajator, marca auto a anuntat o reducere a timpului de lucru pentru muncitorii sai de la 35 la 34 de ora pe saptamana, incepand cu jumatatea anului viitor.

O scadere acceptata fara deprecieri salariale si prezentat drept o rasplata pentru cresterea constanta a productivitatii in uzinele companiei. Acordul prevede, de asemenea, o mai mare modulare orara, in functie de nevoile angajatilor. Spre exemplu, ei pot opta in favoarea unei saptamani de 20 de ore, cu titlu temporar, pentru educarea unui copil. In paralel, salarii vor putea lucra, daca doresc, pana la 40 de ore pe saptamana.

Procedand astfel, Porsche spera o crestere a flexibilitatii si, in special, sa atraga noi salariati. „Este tot mai greu sa gasesti mana de lucru calificata”, explica Porsche intr-un comunicat. „O problema care a aparut ca urmare a evolutiei demografice a Germaniei si ea reprezinta o provocare nu numai pentru Porsche, dar si pentru intreaga industrie auto germana”, precizeaza comunicatul. Inginerii si muncitorii calificati au devenit foarte rari pe piata.