Turkmenistan vrea sa dezvolte turismul destinat amatorilor de senzatii tari. In acest sens, statul dispune de un atu de proportii: "Portile infernului", un crater urias situat in inima desertului.

Nimic nu semnaleaza prezenta craterului cand se traverseaza cu masina desertul Karakum, care acopera aproape 80% din suprafata acestei fostei republici sovietice. Ghizii stiu insa unde trebuie sa abandonezi soseaua pentru a te apropia de craterul Darvaza, aflat la 270 kilometri de capitala Ashabad.

Fenomenul este rezultatul unei greseli de calcul a savantilor sovietici. "In 1971, geologii sovietici au demarat o serie de forari de prospectare. Nimeni nu si-a imaginat ca, de fapt, ei au patruns in strataturile subterane, pline de gaze", a explicat Anatoli Busmakin, un geolog turkmen.

"Forand, au dat peste o punga subtarana. Instalatia de forare a disparut si, din fericire, nimeni nu a fost ranit. De teama ca din adancuri sa nu iasa gaze toxice, au decis sa dea foc", in speranta ca flacarile vor arde gazul pana la epuizare. Dar flacarile nu s-au stins nici dupa 40 de ani.