Presedintele Forumului austriac al spatiului, Gernot Gromer, a abordat un subiect care-i pasioneaza sau, dimpotriva, ii enerveaza pe multi: viata extraterestra, pe care el nu o exclude.

"Nu conteaza cum sunt definite criteriile cand vorbim despre viata in spatiu, dar avand in vedere numarul impresionant de stele si sistemel planetere este destul de improbabil ca Terra sa gazduiasca singura forma de viata inteligente din Univers", spune omul de stiinta.

In ceea ce priveste infatisarea extraterestrilor, cel mai frecvent portret intalnit in literatura science-fiction (doua maini, doi ochi, doua picioare si un cap) este inspirat din orgnismul uman si s-ar putea aplica si fiintelor de oriunde, pentru ca in toate regiunile Universului legile fizicii si ale chimiei functioneaza la fel.

"Poate structura interioara sa difere, dar, dupa cum se poate observa in natura, indiferent de modul in care au evoluat diferite popoare de-a lungul istoriei, problemele similare au condus la solutii similare", a continuat cercetatorul austriac.

Astfel, pestii si mamiferele marine au toate aripi, prezente inclusiv la zburatoare. Cu alte cuvinte, evolutia obliga organismul sa se adapteze la conditiile specifice ale mediuui in care traieste. Spre exemplu, lumina a impus aparitia ochilor, in timp ce obscuritatea ar putea explica absenta acestora.