Guvernul spaniol a anuntat ca, incepand de anul viitor, se va trece la o reducere, treptata, a impozitului pe societati. Astfel, el va fi diminuat de la 25% la 23% in 2014, pentru ca in 2016 sa se ajunga la o taxa cuprinsa intre 17% si 10%. „Este o reforma fundamentala, menita sa sustina competitivitatea economiei noastre si sa relanseze cresterea. Guvernul estimeaza ca impactul asupra incasarilor fiscale nu va depasi 70 de milioane de euro in 2014”, a explicat Paulo Nuncio, secretarul de stat pentru buget.

Pentru Paulo Nuncio, acest lipsa „va fi in buna parte compensata de efectele pozitive asupra economiei, in special in planul investitiilor si al crearii de noi locuri de munca”. „De aceasta masura vor beneficia toate societatile, dar mai ales intreprinderile mici si mijlocii. Cu aceasta diminuare graduala a impozitului, Portugalia va avea acelasi nivel de competitivitate ca tari precum Polonia sau Cehia”, a subliniat Nuncio.

Acest anunt survine in contextul in care, la inceputul lunii octombrie, cei trei mari creditori internationali ai tarii (UE, FMI, BCE) au refuzat sa „indulceasca” foaia de parcurs pentru Portugalia, obligand Lisabona sa mentina politica de austeritate severa. 

In prezent, societatile sunt impozitate in Portugalia cu 25%, taxa care poate ajunge, de fapt, la 31,5% daca sunt adaugate si taxele locale. Un nivel net superior celui practicat de alte doua tari care beneficiaza de asistenta financiara, precum Irlanda, care a refuzat sa majoreze acest impozit de la valoarea lui actuala de 12,5%, si Cipru, care l-a marit de la 10% la 12,5% in aprilie anul curent.