In general, expertii au evitat sa comenteze pe larg demisia anuntata a Papei Benedict al XVI-lea. Cateva vorbe si atat. Totusi, unii au dat de inteles ca este momentul ca in fruntea Vaticanului sa vina cineva care sa "revolutioneze" Biserica catolica. Altii nu au exclus venirea unui papa de culoare. Timpul va clarifica toate nedumeririle de moment, va raspunde tuturor intrebarilor. Deocamdata, sunt evocate numele celor care, intr-un fel sau altul, ar putea ajunge pe lista succesorilor lui Benedict al XVI-lea.


1. Cardinalul Angelo Scola, in varsta de 71 de ani, a fost numit arhiepiscop de Milano in 2012 de catre Benedict al XVI-lea. Este candidatul italian, chiar daca nu intruneste unanimitate printre cardinalii tarii sale din cauza afilierii sale spirituale la miscarea Comuniune si Eliberare.

2. Cardinalul canadian Marc Ouellet, in varsta de 68 de ani, are o lunga experienta in aparatul administrativ al Sfantului Scaun, unde misiunea lui primordiala a fost stabilirea unui dialog cu alte religii.

3. Cardinalul Mauro Piacenza, in varsta de 68 de ani, este considerat mai degraba conservator. Oricum, el cunoaste foarte bine cum functioneaza, in interior, aparatul administrativ al Vaticanului.

4. Cardinalul Christoph Schonborn, arhiepiscop de Viena, este in varsta de 69 de ani si este un discipol al Papel Ioan-Paul al II-lea. Este, de asemenea, si un apropiat al lui Benedict al XVI-lea. Foarte carismatic, el este insa foarte controversat in Curia Romana, pentru ca a fost singurul cardinal care a incercat sa puna la indoiala politica de tacere privind afacerile de pedofilie.

5. Cardinalul Robert Sarah (67 de ani), fost arhiepiscop de Conakry in Guineea, este un pastor in suflet, foarte ortodox. Benedict al XVI-lea l-a ales in 2010 pentru a coordona orice actiune umanitara a Bisericii JMG.