Intr-o lucrare stiintifica aparuta zilele trecute in Journal of Experimental Psychology, se incearca un raspuns, cel putin partial. Previziunile sau prognozarea constituie o arta aparte, pentru a carui dezvoltare sunt necesare eforturi deosebite.

Pentru a intelege principiul prognozarii, oamenii de stiinta au vrut sa afle daca precizia prognozelor este influetata de anumiti factori specifice muncii unui expert in domeniu, precum capacitatea de a elabora mai multe progoze, necesitatea analizarii unui raspuns o perioada mai indelungata sau orientarea politica, perceptia proprie a diferitelor evenimente.

In acest sens a fost pus la punct un experiment, mai degraba un concurs de prognozare, desfasurat in doua etape a cate 10 luni fiecare. Intrebarile supuse atentiei participantilor au fost selectate de Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA).

In cei peste doi ani de munca, oamenii de stiinta au pus fiecarui participant cate 199 de intrebari din diferite domenii. Iata cateva exemple: Coreea de Nord va efeca teste nucleare in perioada 8 ianuarie - 1 aprilie 2012? Sau: Va revizui agentia de evaluare Moody's ratingul de credit al Greciei in intervalul 3 octombrie - 30 noiembrie 2011?

Participantii au trebuit sa formuleze raspunsuri la cel putin 25 de intrebari din totalul de 199. In marea majoritate a cazurilor au existat doua varinte de raspuns. In alte cazuri, participantii au trebuit sa aleaga din mai multe variante un singur interval de timp si sa indice cand se va intampla un anumit eveniment in viitor.

Dupa primul an al experimentului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca cele mai valoroase raspunsuri apartin participantilor cu inclinatie spre speculatii legate de probabilitati. In plus, rezultatele au fost mult mai bune in cazul celor care detin un bagaj foarte mare de informatii si date referitoare la conjunctura politica.

Stilul celor mai de succes experti in prognoze este se distinge printr-o capacitate deosebita de asimilare de noi cunostinte. Elaborandu-si prognozele ei consuma mai mult timp pe analiza si precize, bazandu-se, totodata, pe munca in echipa.

Prin urmare, pot fi prognozate evenimentele viitorului? Da, dar numai de anumite persoane care, pe langa calitatile mai sus mentionate, stiu sa traga concluzii din greseli, sa filtreze informatiile la care au acces, oprindu-se numai la cele potrivite si care ofera perspectiva. Toate acestea se dobandesc insa prin antrenament si foarte multe ore de munca.