Informatie confirmata, de altfel, si de un membru al personalului navigant. „Nu se afla la bordul acestui avion”, a spus el. Poate si-a luat bilet pentru alta cursa, au estimat jurnalistii rusi, sunand in disperare la ambasada Ecuadorului din Moscova in incercarea de afla despre soarta lui Snowden, omul care a creat un mare scandal in SUA dezvaluind activitatile secrete ale serviciilor speciale americane legate de supravegherea comunicatiior, pe telefoanele mobile si internet, a cetatenilor Statelor Unite.

Reprezentantii ambasadei Ecuadorului au fost, cum era de asteptat, evazivi in raspunsurile lor. Unii au declarat ca autoritatile tarii lor nu au luat inca o decizie privind acordarea de azil politic lui Snowden. Altii au afirmat ca fostul agent NSA se afla inca la Moscova, unde a sosit duminica seara, venind de la Hong Kong, regiune administrativa autonoma a Chinei, acolo unde a locuit ultimele luni.

Intre timp, secretarul de stat al SUA, John Kerry a avertizat Moscova si Beijing in legatura cu eventuale „consecinte” ale cazului Snowden. „Snowden si-a tradat tara”, a spus seful diplomatiei de la Washington, citat de Reuters. Administratia americana a cerut Chinei sa-l extradeze pe Snowden, solicitare la care autortatile de resort din Hong Kong au raspuns ca, daca va fi nevoie, „dosarul Snowden va fi analizat la fel ca toate alte cazuri similare”.

Dar, inainte ca lucrurile sa se agraveze, Snowden a parasit Hong Kongul, ajungand la Moscova. Senatorul american Chuck Shomer, s-a declarat convins ca Beijing a fost la curent cu plecarea lui Snowden din Hong Kong, iar presedintele rus, Vladimir Putin, nu este strain de intreaga aceasta afacere. Intr-un inteviu acordat postului de televiziune CNN, el a  spus „Putin nu scapa nici o ocazie” pentru a pune bete in roate Washingtonului, fie ca e vorba de Siria, Iran sau, mai nou, cazul Snowden. Acest lucru, a estimat senatorul, va avea urmari serioase pentru relatiile americano-ruse.