Gulnara a invatat in strainatate si o lunga perioada de timp a fost unul dintre cele mai infuente personalitati din Uzbekistan: avea afaceri, detinea propria linie de parfumuri si imbracaminte, urca pe scena sub pseudonimul Googoosha. Mai mult, devenise cel mai mare filantrop, iar presa o prezenta drept viitor presedinte.

In 1995, la varsta de 23 de ani, Karimova si-a inceput cariera in MAE uzbek, pentru ca ulterior sa ajunga la ONU si la ambasada tarii sale in Rusia, in calitate de consilier. Zece ani mai tarziu, Gulnara a infiintat Centru pentru studii politice, care se ocupa, printre altele, de organizarea unor conferinte si mese rotunde cu participare internationala si edita revista de analize si informatii Uzbekistan&Central Asia.

In 2010, fiica fostului presedinte uzbek a fost numita ambasador in Spania. Intrebata, doi ani mai tarziu, care sunt limitele ei si daca isi doreste sa-i ia locul tatalui ei, Karimova a evitat un raspuns direct. "Uneori nu stiu daca pentru mine exista un plafon. Dar ma consider o persoana in continua dezvoltare si care nu are niste granite strict trasate, mai ales cand este vorba despre mine", a spus ea.

In ceea ce priveste afacerile, se stie ca eleau avut legatura cu mass-media si telecomunicatiile. La mijlocul anilor 2000, telefonia mobila era considerata in Uzbekistan un lux. In 2002, Karimova a obtinut, practic, prin mijloace nu tocmai legate, controlul total asupra operatorului Uzdunrobita, cumparata in proportie de 74% de compania rusa MTS in 2014.

In 2012, un grup de jurnalisti a stabilit ca firma suedezo-finlandeza TeliaSonera a platit 300 de milioane de dolari pentru a intra pe piata uzbeka de telecomunicatii. In acelasi an, Olanda, Elvetia si Sudia au demarat o investigatie, la care au adevarat si SUA in 2014, legate de luarile de mita de pe acea piata. Potrivit americanilor, companiile ruse MTS si Vimpelcom, precum si TeliaSonera ar fi platit, prin firme paravan, milioane de dolari unor persoane apropiate de Karimova.

In vara anului 2013, Gulnara a fost privata de imunitate diplomatica, iar mai multe dintre imobilele detinute de ea in Franta au fost perchezitionate la solicitatea procuraturii elvetiene. Au fost inghetate, de asemenea conduturile holdingului media Terra Group, patronata tot de Karimova, fiind inchise mai multe posturi de radio si televiziune. In acelasi an, fosta "printesa" era plasata in arest la domiciliu.

Dupa aproape patru ani de tacere, procuratura uzbeka a anuntat ca, in 2015, fiica fostului presedinte a fost condamnata la 5 ani inchisoare cu executare. Ancheta a identificat active apartinand grupului infractional din care facea parte Karimova in 12 de tari ale lumii, prejudiciul estimat ridicandu-se la 1,651 miliarde de dolari si 21,6 milioane de euro.