Familiei Berg ii place stilul de viata din San Francisco. Omul de afaceri este un vegan convins, dar si un participant activ la concursuri de maraton si triatlon. In plan profesional si personal, lucrurile s-au aranjat destul de bine pentru ce care a ocupat, la un moment dat, o functie de raspundere la Procter & Gamble.

Chip a crescut in imprejurimile New-Yorkului si au existat momente cand nu s-a considerat fericit. Tatal lucra cate 14 ore pe zi si avea patima bauturii. Vesnic in casa erau tipete si urlete. "Mama si tata se certau mai mereu", spune Chip. "Situatia a degenerat intr-atat incat, intr-o zi, mama a amenintat pe tata ca-l da afara din casa. A fost ca un dus rece pentru tatal meu", care, din acea zi, nu a consumat alcool, isi aminteste Berg.

"Sunt foarte bucuros ca tata a trecut cu bine prin acea incercare. Si-a refacut, practic, viata", adauga omul de afaceri. Dar copilaria a insemnat si foarte multe clipe placute: numerosi prieteni, o scoala buna si mult sport.

"In general, sunt un om echilibrat. Imi ies greu din fire. Nu-mi place sa ridic tonul, sa tip, fie ca sunt acasa sau la munca. Pot spune ca sunt un om linistit, calm", spune Berg, precizand ca nu bea deloc alcool. Cum conduce afacerea? "Foarte deschis, cinstit, transparent. Ce vedeti, aia primiti", explica el. Si nu, nu se considera snob. "Imbrac pantalonii la fel ca toti ceilalti - mai intai un crac, apoi celalalt", glumeste Chip Berg.

Cu toate astea, Chip Berg este un conducator puternic, este omul care a readus la viata compania Levi's, scrie BBC. In 2011, cand Berg a preluat sefia firmei care, potrivit spuselor sale, "a fost primul start-up din Silicon Valey, intreprinderea isi pierduse orientarea de dezvoltare. Din puncul de vedere al vanzarilor, cel mai bun an a fost 1997, cu 7,1 miliarde de dolari. "Atunci am intrecut Nike. Nike si-ar fi dorit sa fie ca Levi's", afirma Chip.

Dar Levi's a esuat la capitolul adaptare la tendintele modei, astfel ca in 2000 incasarile au scazut la 4 miliarde dolari. Pe masura cresterii concurentei din partea Walmart si Gap, Levi's a inceput sa intre in datorii, imprumurile fiind folosite cu precadere pentru a rascumpara actiunile companiei de la mosternitorii fondatorilor ei. In acest context, firma s-a vazut nevoita sa stranga cureaua: s-au redus cheltuielile, dar si fondurile pentru reclama.

Cam asa se prezentau lucrurile cand a fost cooptat Chip Berg. "Dupa 28 de ani petrecuti la Procter & Gamble, se ivea, in sfarsit, ocazia sa ajung director. A fost o oportunitate mult prea buna pentru a o ignora. Puteam sa schimb ceva, sa fac ceva important", spune Berg. "Am inteles destul de repede care sunt marile probleme ale unei companii care nu avea strategie, nu avea o structura clara. Iar oamenii erau dezamagitii. Stiam cum trebuie sa actionez", si-a continuat povestea omul de afaceri.

In primul rand a investiti in capacitati de productie, a extins gama de produse si a intrat pe piete noi, precum Rusia, China si India. Apoi a modernizat divizia vanzarilor online, readusa ca parte componenta a afacerii, dupa ce fusese lasata la mana altor firme. Si a schimbat conducere: in decurs de un an si jumatate a inlocuit 9 din cei 11 top-manageri ai companiei. Din totalul de 150 de manageri, doua treimi sunt in firme de mai putin de trei ani.

"Trebuia schimbata cultura. Iar cea mai buna metoda in acest scop este schimbarea conducerii", sustine Chip. "Nu a fost usor, au fost decizii dificile. Dar intotdeauna trebuie sa alegi o solutie mai complexa, dar corecta decat una simpla si gresita", a explicat el. "Am reusit multe, dar mai sunt multe de facut", recunoaste, totodata, Chip Berg.