Aleksei N. face parte dintr-o unitate militara din Districtul de Est, iar despre planurile autoritatilor ruse legate de Orientul Mijlociu a aflat cam tarziu, cand a sosit la Novorossisk, de unde pleaca navele incarcate cu trupe ruse. Cand el si colegii lui au aflat ca va fi trimis, "daca nu maine, cel taraziu pomaine" in Siria, au dat de inteles ca nu vor sa lupte in Orientul Mijlociu.

"Am discutat de cateva ori la telefon si, intr-un final ne-am intalnit intr-o cafenea din Novorossisk", scrie jurnalistul rus in materialul sau. "Au venit patru, imbracati civil. Priveau neincrezator in jurul lor: militarii inrolati pe baza de contract nu prea stiu cu exactitate ce au voie si ce nu, conform legislatiei. Oricum, reusisera cu greu sa iasa din unitate. De un lucru erau foarte siguri: nu au ce sa caute in Siria cu arma in mana", relateaza Gazeta.ru.

"Nu vrem in Siria, nu vrem sa murim acolo", a spus Aleksei, un tanar slabut, dar cu alura de student. "Stranie a fost deplasarea asta de la bun inceput, multe lucruri spune pe jumatate, situatia a inceput sa se clarifice abia aici, la Novorossisk", a recunoscut Aleksei.

"Initial am crezut ca vom fi dislocati la Temriuk, in regiunea Krasnodarsk", a povestit tanarul. "Ulterior insa, cand am vazut ca am fost urcati intr-un tren special si ca am avut, practic, unda verde pe tot parcursul, am inteles ca nu este vorba despre exercitii obisnuite. Am mers foarte repede si parca nu ne mai opream", a continuat Aleksei.

Ajunsi la Rostov, au rasuflat usurati, gandindu-se ca destinatia finala este Donbas. "Apoi ne-am amintit de Siria. Credeam ca va fi Donbas, dar era Siria", a glumit amar Aleksei. "Nici acum comandamentul nostru nu ne spune incotro mergem. Unitatea noastra este mare si, dupa cum ne-au zis, au selectat 20 dintre cei mai buni luptatori. Dar aproape toti sunt furiosi si nu vor in Siria. Mai sunt doi-trei colegi care, in virtutea tinertii si a naivitatii lor, continua sa creada ca nu vor fi aruncati in Siria, ci vor ajunge in Crimeea sau Osetia. Dar daca nu ar fi fost ceva putred la mijloc, am fi aflat de la bun inceput care este programul nostru", a concluzionat tanarul.