Coruptia si practicile cel putin abuzive ale companiei Enel, cu complicitatea ANRE, dublate de prezenta constanta a declaratiilor publice potrivit carora „energia regenerabila este prea scumpa si plata certificatelor verzi duce la cresterea facturilor” , au dus la crearea unei false impresii despre adevaratul potential al acestui sector. Acest lucru a dus, direct sau indirect, si la descurajarea investitorilor din acest sector, pentru proiecte mari, contribuind la acest lucru si instabilitatea legilor si a climatului din domeniu.

In mijlocul scandalului „facturilor umflate”, Guvernul propune acordarea unui ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrica, timp de 10 ani de acum incolo. Masura vizeaza consumatorii industriali, cei mai mari fiind Alro si ArcelorMittal. in total, ajutorul ar merge catre aproximativ 300 de mari consumatori. Restul, milioane de consumatori casnici si firmele mai mici, vor suporta subventiile catre cei mari, acestia din urma sa fie scutiti de la plata a pana la 85% a certificatelor verzi. Acest mecanism de sprijin va fi aplicat de la 1 august, in situatia in care Comisia Europeana va aproba Notificarea trimisa de statul roman.

In timp ce aceasta masura este sprijinita de Guvern, companiile care pur si simplu taxaza certificatele verzi dublu pe factura, sunt puternic blamate de acelasi Guvern, care inchide ochii la anumite nereguli si arata cu degetul spre altele.

Guvernul roman trebuie sa se adapteze tendintelor curente, sa priveasca spre un viitor care apartine energiei regenerabile, tendinta spre care se indreapta majoritatea tarilor europene.

In cateva tari din Europa, energia regenerabila a luat deja locul energiei conventionale. Sute de orase si regiuni din toata lumea au 100% energie regenerabila (Islanda are 100% regenerabila). Scotia si-a propus sa atinga acest obiectiv pana in 2025, iar tari precum Danemarca, Filipine si-au propus sa atinga acest obiectiv pana in 2050. in Norvegia, 99% din electricitate este obtinuta din surse regenerabile.

„Este momentul ca producatorii de energie regenerabila din Romania sa nu mai fie pusi la colt nejustificat, iar cei care, in prezent, lucreaza la strategia energetica a Romaniei, sa ia in calcul faptul ca pana in 2050, aplicand scenariul propus de Greenpeace, Romania ar putea reduce cererea finala de energie cu 40%, aplicand masuri de eficienta energetica. De asemenea, pana in 2050, Romania ar putea fi alimentata cu energie regenerabila in proportie de 84%, folosind tehnologia disponibila in prezent ”, precizeaza Irina Bandrabur, ofiter de presa in cadrul Greenpeace Romania.