Astfel, prețul de referință al energiei produse de centralele în cogenerare (energie electrică și termică simultan) de înaltă eficiență care primesc bonusuri de sprijin va fi de 152,01 lei pe MWh în 2014, față de nivelul de 189 de lei din acest an.

Totodată, pentru energia livrată în regim reglementat pe timpul zilei, prețul scade de la 216 lei pe MWh în acest an la 177 lei în 2014. În orele de noapte, prețul va ajunge de la 135 de lei/MWh în acest an, la 104,73 lei anul viitor.

În ceea ce privește unitățile nedispecerizabile, prețul reglementat va scădea de la 189 de lei la 152,91 lei pe MWh.

La începutul acestei luni, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), declara pentru AGERPRES că a propus Guvernului reducerea cu 10% a bonusului de cogenerare de înaltă eficiență de la 1 ianuarie și cu 35% de la 1 iunie 2014.

'ANRE a făcut o analiză pentru a vedea dacă există o supracompensare a celor care primesc bonusuri în cogenerare de înaltă eficiență. Am constatat că există o astfel de supracompensare, prin urmare am propus Guvernului reducerea de la 1 ianuarie cu 10% a acestor bonusuri și de la 1 iunie cu 35%. Reducerea va fi aplicată pentru toți producătorii de energie, nu doar pentru unii dintre ei', a spus Havrileț.

Potrivit acestuia, reducerea bonusurilor va duce la micșorarea cu 0,5% a facturii finale într-o primă fază, urmând ca, de la 1 iunie, factura să se reducă cu alte 2-3% în urma acestei măsuri.

'Nu este nevoie să notificăm Comisia Europeană pentru a lua această măsură, întrucât este vorba de reducerea acestor bonusuri, nu de creșterea lor. Urmează ca Executivul să aprobe o hotărâre prin care legislația actuală va fi modificată', a completat șeful ANRE.

Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență a fost introdusă la 1 aprilie 2011 și este în prezent de 23,1 lei pe MWh. Taxa este plătită de toți consumatorii de energie și este evidențiată separat pe factura de electricitate. Banii astfel obținuți sunt primiți drept bonus de către producătorii de energie în cogenerare (energie electrică și termică simultan) care au o eficiență de peste 70% a instalațiilor, pentru a stimula investițiile în modernizarea echipamentelor.

În luna aprilie, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, declara că instituția pe care o reprezintă analizează dacă acordarea acestor bonusuri este justificată în funcție de costurile de producție ale fiecărei centrale.

'Vom analiza în ce situații este vorba de supracompensare, iar pentru acei producători bonusul va fi redus. Efectele vor putea fi resimțite de la 1 ianuarie 2014, iar factura finală ar putea să scadă', a spus vicepreședintele ANRE.