ELCEN reamintește faptul că prețul gigacaloriei este stabilit de către ANRE. La sfârșitul fiecărui an, ANRE transmite producătorilor de energie termică tarifele de facturare a energiei pentru consumatorii casnici și noncasnici pentru anul următor.

"Conform Deciziei nr. 2827/17.12.2014, ANRE a reglementat prețul gigacaloriei ELCEN pentru 2015 astfel: 186,0567 lei/Gcal (respectiv 159,98 lei/MWh) pentru consumatorii casnici, 216,690 lei/Gcal (respectiv 186,32 lei/MWh) pentru agenții economici. Decizia ANRE a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015. Valorile prețurilor de referință pentru energia termică destinată consumatorilor casnici și agenților economici, stabilite de către ANRE, se regăsesc în Ordinul nr. 109/29.10.2014, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 803/4.XI.2014", precizează ELCEN, într-un comunicat remis AGERPRES.

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă a declarat, marți, că majorarea prețului de producție a energiei termice de la ELCEN este cauzată de creșterea cu 13% a prețului la gazele naturale, componentă ce reprezintă 70-75% din costurile totale.

El a subliniat că ELCEN, asemenea tuturor celorlalți 37 de producători de energie termică din România, beneficiază de ajutor de stat privind cogenerarea de înaltă eficiență, ajutor pe care îl plătește toată populația României, prin factura de energie, și trebuie să prezinte anual ANRE costurile de producție.

'Fac o declarație privind evoluția costuri de producție, pentru că în fiecare an ANRE e obligată să analizeze și să ajusteze pentru anul următor prețul de producere a energiei termice și energiei electrice, pentru că vorbim de cogenerare. Pe baza datelor pe care le-a transmis ELCEN în cursul anului 2014, până în septembrie, pentru că perioada de analiză este 1 iulie 2013 — 30 iunie 2014, perioada de analiză aferentă anului gazier, care este puțin modificat de anul calendaristic, pentru această perioadă se constată o creștere a costurilor aferente consumului de gaze naturale, creștere datorată prețului gazelor, care s-a majorat cu 13 la sută. Acesta reprezintă o componentă de 70-75% din total costuri, deci cea mai mare parte. Creșterea prețului gazelor s-a reflectat în creșterea prețului de producție cu 10,22% pentru consumatorii casnici, cu 1,91% pentru consumatorii non casnici racordați la RADET, cei ce primesc energie termic produsă de Elcenlcelcen și furnizată prin RADET. Prețul pe care ANRE l-a aprobat pe baza datelor transmise de ELCEN în cursul anului 2014, preț valabil de la 1 ianuarie 2015, este mai mare cu 10,22% pentru consumatorii casnici și, respectiv, 1,91% pentru consumatorii non-casnici', a explicat Emil Calotă.

El a subliniat că acest preț de producție nu este cel de livrare, de furnizare, căruia i se adaugă tarifele de transport, distribuție și furnizare ale RADET.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat marți că Primăria Capitalei va acoperi majorarea tarifului de producție a energiei termice în lunile de iarnă.

"Până se face cald afară (vom asigura subvenția — n.r.), după care vom trece la ceea ce înseamnă investiții făcute direct în CET-uri și în rețeaua de distribuție, în așa fel încât iarna lui 2015 — 2016 să nu ne prindă în această postură în care multe structuri ale statului se joacă cu noi și nu fac altceva decât să mărească prețul, după părerea noastră nejustificat, tocmai pentru a crea impresia că sunt preocupați de încălzirea populației", a declarat Oprescu la Primăria Capitalei.

El a spus că pe 24 decembrie 2014, în zi nelucrătoare, RADET București a primit de la SC Electrocentrale București SA (ELCEN) o înștiințare legată de majorarea tarifului de producție a energiei termice de la 1 ianuarie 2015.

"Printr-o decizie a ANRE din 17 decembrie 2014 se majorează costul de producere a gigacaloriei cu 10,2%. Asta înseamnă o creștere de cost a producției de energie termică de la 168,8 de lei la 186 de lei, cu TVA inclus", a precizat primarul general.

"RADET anunța că nu a cerut o majorare a costului de transport și distribuție a energiei termice, ceea ce înseamnă că, în costul total al prețului/gigacalorie, majorarea este de 5%. Precizez că Primăria Municipiului București nu a fost nici consultată, și nici măcar informată de către SC Electrocentrale SA de această creștere de tarif, pe care o considerăm nefundamentată și arbitrară. Consider că decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale București este total nedreaptă și îndreptată împotriva cetățeanului", a menționat Oprescu.

El a spus că pentru 2014 au fost aprobați prin CGMB 552 de milioane de lei, aproximativ 120 de milioane de euro, pentru acordarea subvenției la energia termică, mentioneaza Agerpres in pagina electronica.