Informatia, publicata de India Today, nu a fost confirmata oficial, cotidianul citand surse din cadrul serviciilor de spionaj. Stirea este emana ingrijorare, pentru ca prezenta unei nave chineze intr-un port pakistanez inseamna ca Bejiing poate obtine accesul si in alte zona din nord-vestul Oceanului Indian.

Potrivit India Today, submarinul chinez s-a aflat in portul Karachi in luna mai si a ramas aproape o saptamana pentru reparatii si aprovizionare. Este vorba de unul dintre cele mai moderne submarine chineze clasa Yuan, dotat cu doua motoare independente, ceea ce permitei navei sa efectueze calatorii lungi fara sa iasa la suprafata.

Intrarea submarinului intr-un port pakistanez este numai unul dintre numeroasele episoade ale jocului strategic angajat de China cu scopul asigurarii prezentei ei militare in Oceanul Indian, afirma analistii.

Beijing incearca sa securizeze "traseul" comertului maritim dintre China si tarile Europei, drum  pe care petrolul cumparat din Iran si statele Golfului Persic ajunge la destinatie. Aceste doua cai maritime, folosite pentru transportul petrolului cumparat de Beijing din Iran si statele Golfului Persic si pentru comertul cu tarile europene, sunt de o importanta majora pentru rezolvarea problemelor legate de securitatea nationala a Chinei si, ambele, traverseaza Oceanul Indian.