Conform noilor date, Armata populara a Chinei numara, in total, 850.000 de oameni, din care 235.000 activeaza in cadrul marinei, iar 398.000 in aviatia militara. Fortele armate sunt impartite in sapte districte militare, organizate dupa principiu teritorial: Beijing, Nankin, Chengdu, Guangzhou, Shenyang, Lanzhou si Jinan. Marina militara este formata din trei flote – din Marile Nordului, de Est si Sud -, si mizeaza, incepand din septembri 2012, de primul sau portavion.

Documentul publicat in acest sens  descrie, printre altele, rolul trupelor de artilerie, care cuprind fortele nucleare si rachetele conventionale. Ele reprezinta, precizeaza raportul, „principala forta de intimidare strategica”, avand misiunea de a „impiedica alte tari sa utilizeze arma nucleara impotriva Chinei si de a lansat contraatacuri nucleare si lovituri de precizie cu rachete conventionale”.

Documentul ministerului apararii al Chinei arata, de asemenea, ca „regiunea Asia-Pacific a devenit, progresiv, o zona importanta pentru dezvoltarea economiei mondiale si de interactiune intre principalele puteri”. „Statele Unite isi ajuteaza strategia de securitate in Asia-Pacific, iar tabloul regional cunoaste schimbari profunde”, subliniaza autorii raportului. Fara a da nume, textul adauga faptul ca „unele state si-au intarit aliantele militare in Asia-Pacific, extinzandu-si prezenta miltiare in zona si tensionand frecvent situatia”.

"China nu va participa niciodata la expansiuni militare", se subliniaza in document. "Rolul fortelor armate ale Chinei vizeaza protejarea principalelor interese de securitate nationala, mentinerea pacii si asigurarea victoriei in razboaie".