Comentand evenimentul, agentia de presa Xinhua a precizat că datele referitoare la respectivul experiment, considerat de experti un adevarat "punct de cotitura" au fost publicate de revista Nature.

Ce s-a intamplat, de fapt: satelitul a trimis chei cuantice către staţii terestre de pe teritoriul Chinei, situate, unele de altele, la distanţe cuprinse intre 645 km şi 1.200 km, la o rată de transmisie de până la 20 de ori mai eficientă decât fibra optică.

"O astfel de manevra indeplineste, spre exemplu, cerintele de securitate deplina a unei convorbiri telefonce sau transmiterii unui volum insemnat de date bancare", a explicat omul de stiinta Pan Jianwei, coordonatorul experimentului desfasurat la Academia chineza de ştiinţe.

Potrivit precizarilor sale, orice incercare de a sustrage informatii sau de a "trage cu urechea" la un canal cuantic ar antrena aparitia de interferenţe detectabile ale sistemului. "Odată interceptată sau măsurată, starea cuantică a cheii se va schimba, iar informaţia interceptată se va autodistruge", a completat agentia Xinhua.

Din punctul de vedere al tehnologiilor spatiale, China ramane in urma SUA şi a Rusiei, deşi preşedintele Xi Jinping a făcut o prioritate din avansarea programului cosmic, invocând raţiuni de securitate naţională şi apărare. Beijing sustine ca programul său spaţial are obiective paşnice, dar Pentagonul se teme ca unele dintre activitatile desfasurate de China pe acest palier au scopul de a-i împiedica pe adversari să utilizeze echipamente spaţiale în timpul unei crize.