Acest fenomen se explică în special prin tăierile operate în bugetele pentru apărare ale ţărilor occidentale, în timp ce China şi Rusia - dimpotrivă - le-au majorat, subliniază SIPRI, al cărui sediu este la Stockholm.

'Suntem martori a ceea ce ar putea fi începutul unei deplasări a cheltuielilor militare mondiale dinspre ţările bogate occidentale spre regiunile emergente', a explicat Sam Perlo-Freeman, director al programului SIPRI pentru cheltuieli militare şi producţia de arme.

'Politicile de austeritate şi de repliere a forţelor occidentale din Afganistan duc la reducerea cheltuielilor la primele, în timp ce fondurile alocate din creşterea economică continuă să crească în cealaltă parte', a subliniat el.

În afara inflaţiei, cheltuielile militare mondiale au scăzut cu 0,5 % în raport cu 2011, ajungând la 1.750 de miliarde de dolari (1.330 miliarde de euro) în 2012, potrivit SIPRI.

În acelaşi timp, China şi Rusia şi-au majorat bugetele apărării cu 7,8 %, respectiv, 16 %.

În regiunile unde tensiunile sunt puternice în mod tradiţional, cheltuielile militare sunt de asemenea în creştere, ca în Orientul Mijlociu (+8,4 %) şi în Asia (+3,3 %).

În SUA, care trec pentru prima oară după dispariţia URSS (sfârşitul anului 1991) sub pragul de 40 % al cheltuielilor militare mondiale din cauza unei diminuări a sumelor consacrate operaţiunilor de război, reducerea a fost cu 6 % în 2012, a notat SIPRI, potrivit căruia această tendinţă ar urma să continue în 2013.

'Totul arată că cheltuielile militare mondiale vor continua să se diminueze în următorii doi-trei ani, cel puţin până când NATO îşi va finaliza retragerea din Afganistan la sfârşitul anului 2014', a mai spus dl Perlo-Freeman. 'Totuşi, cheltuielile în regiunile emergente îşi vor continua creşterea şi, deci, totalul mondial va creşte probabil după aceasta', a adăugat el.

'SUA şi aliaţii lor poartă - în continuare - responsabilitatea marii majorităţi a cheltuielilor militare mondiale. Membrii NATO au cheltuit împreună 1.000 de miliarde de dolari', a dezvăluit dl Perlo-Freeman.

Bugetul american pentru apărare (682 de miliarde de dolari, adică 529 de miliarde de euro) rămăsese anul trecut de peste patru ori superior celui al Chinei, a doua putere mondială (166 miliarde de dolari, adică 127 miliarde de euro), potrivit datelor SIPRI.